Structuur Blink Wereld geïntegreerd

Blink Wereld - geïntegreerd biedt een pakket van vijf thema's per jaar. Er zijn thema’s voor groep 5/6 en thema’s voor groep 7/8. Het ene jaar doe je dan pakket A met vijf thema’s en het volgende jaar doe je met pakket B vijf andere thema’s. 

In de thema's komen de belangrijkste aspecten van de wereld aan bod. De thema's bestaan uit minimaal twaalf lessen, maar je kunt deze basisroute uitbreiden tot twintig lessen per thema. Je besteedt vier tot zes weken aan een thema. De uren die je nu hebt voor de drie zaakvakken - twee tot drie lesuren per week - besteed je dan allemaal aan het betreffende thema. 

Naast de thema’s hebben we een toolbox met onderzoekskaarten, productkaarten en vaardighedenkaarten die je inzet om het onderzoekproces te begeleiden. Hierop staan tips over bijvoorbeeld het stellen van een goede onderzoeksvraag, het maken van een powerpointpresentatie maar ook hoe je goed kan samenwerken. 

Thema-overzicht

Dit is het thema-overzicht van Blink Wereld – geïntegreerd. 

Zoals de thema’s er nu staan, met een voorstel voor de periodes wanneer je de thema’s kan doen, is ook zoals ze worden ontwikkeld. Schooljaar 2017-2018 wordt gefaseerd pakket A (voor groep 5/6 en voor groep 7/8) ontwikkeld en schooljaar 2018-2019 wordt gefaseerd pakket B (voor groep 5/6 en voor groep 7/8) ontwikkeld. Daarna ben je als school vrij om zelf te beslissen wanneer je welke thema’s behandelt.

Opbouw thema's

De thema’s starten vanuit een brede blik op de wereld, vanuit iets dat in de echte wereld speelt en dat aansluit bij hoe kinderen naar de wereld kijken. Vanuit deze start inventariseer je wat de kinderen al weten en wat ze willen weten. Vervolgens gaan de kinderen eerst geleid onderzoeken aan de hand van workshops die jij als leerkracht ter voorbereiding geeft. Daarna gaan ze aan de slag met een eigen onderzoeksvraag die ze uiteindelijk ook presenteren. Elk thema eindigt met een evaluatie waarin wordt teruggeblikt op het onderzoeksproces en de leerdoelen.

Ben je benieuwd naar de eerste thema's van Blink Wereld - geïntegreerd? Die kun je vanaf nu bekijken. Voor groep 5/6 staat het thema Ik hou van Holland voor je klaar en voor groep 7/8 het thema Wereldsterren. Vraag een gratis inkijklicentie aan om de thema's in te zien.

Vraag inkijklicentie aan