Wereldoriëntatie geïntegreerd

Bij Blink kregen we veel vragen van scholen die wereldoriëntatie graag geïntegreerd willen aanbieden, op een onderzoekende en ontdekkende manier. Samen met leerlingen en leerkrachten hebben we een nieuw pakket ontwikkeld voor een thematisch en geïntegreerd pakket voor wereldoriëntatie.

In onderstaande animatie leggen we je uit hoe je werkt met Blink Wereld geïntegreerd. Wil je meer weten? De eerste thema's voor groep 5/6 en voor groep 7/8 zijn nu beschikbaar.


Vanaf augustus 2017 kunnen de eerste 100 pioniersscholen aan de slag!
Meld je aan om toegang te krijgen tot de eerste thema's

Zelf onderzoeken

De geïntegreerde thema’s sluiten aan bij hoe kinderen naar de wereld kijken en zorgen er tegelijkertijd voor dat de belangrijkste aspecten van de wereld aan bod komen. Denk aan onderwerpen als klimaatverandering, verschillende culturen of de verdeling van eten. Binnen een thema werken de kinderen aan een eindopdracht, zoals het bedenken van een restaurant waarin je gerechten uit de hele wereld tegenkomt. Je kunt deze opdrachten klein of groot uitvoeren. Bijvoorbeeld door het restaurant alleen op papier te bedenken, of door het restaurant ook daadwerkelijk op te zetten. Het ene thema heeft meer aspecten van aardrijkskunde en geschiedenis in zich, het andere thema is bijvoorbeeld meer natuur en aardrijkskunde. Met alle thema’s samen dek je alle kerndoelen van wereldoriëntatie, inclusief burgerschap.

Lees meer over de structuur en opbouw

Begeleiding op school

Thematisch en geïntegreerd werken is voor de meeste scholen een flinke omschakeling. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat leerlingen zelf een goede onderzoeksvraag formuleren en ook echt iets leren? En hoe begeleid je dit eigen onderzoek van de kinderen, zodanig dat het voor jou als leerkracht haalbaar is? We adviseren daarom alle scholen om te beginnen met de basistraining. De basistraining kan plaatsvinden tijdens een studiedag, maar bijvoorbeeld ook op een middag na schooltijd. Daarnaast is er continue begeleiding via de helpdesk voor je beschikbaar en kun je optioneel nog vervolgafspraken met ons inplannen.

De begeleiding bij Blink Wereld bestaat uit 3 onderdelen:

1. Basistraining onderzoekend en ontdekkend leren met Blink Wereld:
In deze training ontdek je wat onderzoekend, ontdekkend en ontwerpend leren inhoudt en krijg je uitleg over de thema’s en het bijbehorende materiaal. 

2. Continue helpdesk:
Je begeleider van Blink is gedurende het hele schooljaar per mail en telefonisch bereikbaar voor vragen en suggesties.

3. Vervolgbijeenkomsten (optioneel):
Evaluatie in de praktijk middels twee vervolg-bijeenkomsten. Wat zijn knelpunten? Wat gaat juist heel goed? Zijn er materialen te bedenken die je kunnen ondersteunen?

Inkijklicentie voor geïntegreerde thema's

De eerste thema's voor Blink Wereld - geïntegreerd kun je nu bekijken. Voor groep 5/6 staat het thema Ik hou van Holland voor je klaar en voor groep 7/8 het thema Wereldsterren.

Vraag een gratis inkijklicentie aan om de thema's in te zien. Vul hieronder je gegevens en de gegevens van je school in. Je ontvangt binnen twee tot vijf werkdagen een mail waarmee je een wachtwoord voor je account kunt aanmaken om vervolgens direct de eerste thema's te bekijken. 

Vraag inkijklicentie aan