De kinderverkiezingen

In aansluiting op de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 hebben we bij Blink Wereld een extra (optioneel) projectthema ontwikkeld: De kinderverkiezingen. In dit thema van drie lessen vormen de kinderen hun mening over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Ze debatteren over stellingen, doen de Blink-Kinderstemwijzer en stemmen in de laatste les (of op 21 maart) op de politieke partij die het beste bij hen past. Blink maakt direct na 21 maart de uitslag van de Kinderverkiezingen bekend!

Je vindt het projectthema in de lesomgeving Blink Studio bij zowel aardrijkskunde, geschiedenis als natuur en techniek. Je kiest vervolgens je groep en gaat dan naar het tabblad Projectthema's. Daar vind je het thema De Kinderverkiezingen. Er zijn twee versies beschikbaar, een versie voor groep 5/6 en een versie voor groep 7/8. Maak een gratis proefaccount aan om toegang te krijgen tot de lessen.

Maak een gratis proefaccount aan

Over het projectthema

In dit projectthema onderzoeken de kinderen politieke stellingen. De kinderen van groep 5 en 6 verdiepen zich in buitenspelen, school, dieren, milieuvervuiling en armoede. In groep 7 en 8 verdiepen ze zich in alcohol, roken en drugs, sport en gezondheid, pesten, milieuvervuiling, armoede, meebeslissen en dieren.

Over elk onderwerp zijn stellingen geformuleerd die uit het programma van een politieke partij komen. De kinderen kiezen een stelling die ze interessant vinden en bedenken vervolgens argumenten voor of tegen deze stellingen. Ze voeren ‘campagne’ door te pitchen of te debatteren. Ze kijken welke politieke partij bij hen past en stemmen. Ten slotte kijkt de klas naar de uitslag van de ‘echte’ verkiezingen. Wat zijn de verschillen?