Wereldoriëntatie in groep 3-4

 

 

Je ontvangt een email met verdere instructies.

Wereldoriëntatie 3-4

We adviseren om al in groep 3 of groep 4 te starten met wereldoriëntatie. We hebben daarom een lesmateriaal voor wereldoriëntatie ontwikkeld, waarbij zelf doen en ontdekken centraal staat.

De thema’s voor groep 3 en 4 zijn in eerste instantie ontwikkeld als voorbereiding op de vakgerichte thema's van Blink Wereld. Als je werkt met de geïntegreerde thema’s van Blink Wereld kun je de thema’s in een andere volgorde geven zodat ze logisch aansluiten op de thema's voor groep 5/6 en groep 7/8 van Blink Wereld - geïntegreerd. In deze volgorde kun je ze ook goed inzetten in een combinatiegroep 3/4. Bekijk hier het overzicht met de thema’s voor groep 3/4, 5/6 en 7/8. In 2019 - na het verschijnen van alle thema’s van groep 5/6 en 7/8 - bekijken we of er bij de scholen behoefte is aan nieuw materiaal voor groep 3 en 4 dat directer aansluit de geïntegreerde thema's.

Structuur en opbouw

Het pakket voor groep 3 bestaat uit drie thema’s (12 lessen) en het pakket voor groep 4 uit zes thema’s (24 lessen). De thema’s bestaan uit vier lessen, waarvan de vierde les echt een ‘maak-les’ is. De lessen duren ongeveer 30-40 minuten. Bij alle thema’s is apart aandacht voor de opbouw van woordenschat. Elke les begint klassikaal op het digibord. Daarnaast hebben de leerlingen een eigen doeboekje. In dit boekje maken zij opdrachten en staan extra informatiebronnen.

Wereldoriëntatie in groep 3

We raden aan om in januari te starten met wereldoriëntatie zodat daarvoor alle aandacht kan gaan naar lezen, schrijven en rekenen. We hebben drie thema’s: een voor geschiedenis, een voor natuur en een voor aardrijkskunde:

  • Thema 3.1 Mijn geschiedenis
  • Thema 3.2 Op wereldreis
  • Thema 3.3 Beestjes in de buurt

Wereldoriëntatie in groep 4

Hier worden de vakken meer herkenbaar, zodat er een logische overgang is naar groep 5. We hebben zes thema’s voor groep 4: twee voor geschiedenis, twee voor aardrijkskunde en twee voor natuur en techniek.

  • Thema 4.1 Oer-lang geleden
  • Thema 4.2 Honderden huizen
  • Thema 4.3 Op ruimtereis!
  • Thema 4.4 Kijken naar vroeger
  • Thema 4.5 De wereld rond
  • Thema 4.6 Slimme uitvindingen

Bestelinformatie

Het materiaal bestaat uit een schoollicentie met digibordlessen en doeboekjes bij ieder thema. We adviseren de doeboekjes te bestellen, in plaats van zelf te printen, aangezien ze volledig in kleur zijn. Je kunt de materialen voor groep 3 en 4 bestellen via ons bestelformulier